Rodzaje kwasów CHANTARELLE

Prezentujemy przewodnik po zabiegach gabinetowych i preparatach z kwasami do pielęgnacji domowej, które znajdują się w bogatej ofercie CHANTARELLE Laboratory Derm Aesthetics. Preparaty zabiegowe i domowe zawierają odpowiednio dobrane kwasy dedykowane danemu rodzajowi skóry i jej problemom:  kwas mlekowy, kwas migdałowy, kwas laktobionowy, glukonolakton, kwas azelainowy, kwas salicylowy, kwas ferulowy, kwas szikimowy, kwas fitowy, kwas glikolowy, kwas kojowy oraz kwasy winowy, jabłkowy, cytrynowy.

 

Rodzaje kwasow CHANTARELLE CHANTARELLE a 

 

 


 

KWAS MLEKOWY

(alfa-hydroksykwasy AHA)
Kwas mlekowy otrzymuje się przez naturalną fermentację mleka. Jako jeden z podstawowych składników NMF, w niskich stężeniach (do 10%) jest naturalnym składnikiem nawilżającym. Obniżając odparowanie wody, wiąże ją w naskórku i przywraca szczelność bariery hydro-lipidowej skóry. Kwas mlekowy o stężeniu powyżej 5% usuwa martwe komórki naskórka oraz uruchamia mechanizmy odnowy oraz regeneracji włókien kolagenowych i elastynowych. Przy wyższych stężeniach 20-40% rozjaśnia plamy i przebarwienia, wypłyca drobne blizny, działa także wygładzająco na zmarszczki.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS MLEKOWY 30% pH 3,5
•    M-KWAS MLEKOWY 40% pH 3,5
•    M-KWAS MLEKOWY 20% pH 1,7
•    M-KWAS MLEKOWY 40% pH 1,6
•    M-KWAS MLEKOWY 55% pH 0,9
•    M-KWAS MLEKOWY 80% pH 0,3
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 40% pH 1,6
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 70% pH 0,5
•    M-KWAS KOJOWY I MLEKOWY 35% pH 1,6
•    M-KWAS MLEKOWY I MIGDAŁOWY 33% pH 1,4
•    M-KWAS MLEKOWY I MIGDAŁOWY 55% pH 0,7

 

Kompleks kwasu glikolowego i kwasu mlekowego stymuluje odnowę komórkową, syntezę włókien elastycznych oraz wygładza zmarszczki. Kompleks redukuje warstwę rogową i normalizuje procesy keratynizacji. Reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza pory, usuwa martwe komórki naskórka i zanieczyszczenia.
Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 40% pH 1,6
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 70% pH 0,5

 

Kompleks kwasu migdałowego i kwasu mlekowego do intensywnej kuracji odmładzającej, wzmacniający elastyczność i jędrność skóry, regulujący równowagę hydro-lipidową, skutecznie nawilżający i wygładzający skórę. Działa skutecznie przeciwzmarszczkowo, redukując zwłaszcza sieć drobnych zmarszczek. Zabiegi z kompleksem kwasów migdałowego i mlekowego przeznaczone są dla skóry dojrzałej, wiotkiej, z wyraźnymi oznakami starzenia, bardzo suchej.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS MLEKOWY I MIGDAŁOWY 33% pH 1,4
•    M-KWAS MLEKOWY I MIGDAŁOWY 55% pH 0,7

 

Kompleks kwasu kojowego i kwasu mlekowego przeznaczony do zabiegów wybielających, usuwających przebarwienia i plamy, wyrównujących ogólny koloryt skóry. Daje trwały efekt usunięcia plam, przebarwień i zmian kolorystycznych na skórze. Doskonały do osiągnięcia szybkich efektów wyrównujących koloryt skóry po nierównomiernym opalaniu się i uszkodzeniach posłonecznych (fotostarzenie). Szczególnie zalecany w przypadku występowania dużej ilości plam i plamek o zabarwieniu żółtawym (do jasno brązowego) na całej powierzchni skóry

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS KOJOWY I MLEKOWY 35% pH 1,6

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS MIGDAŁOWY

Kwas migdałowy otrzymywany jest poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Ma dużą moc działania, choć jest jednym z łagodniejszych kwasów. Zalecany dla każdego rodzaju skóry, nawet wrażliwej i podrażnionej. Jest wyjątkowo dobrze tolerowany, nie wywołuje rumienia, tylko małe zaczerwienienie podczas zabiegu. Zabiegi z kwasem migdałowym polecane są przede wszystkim dla skóry mieszanej oraz tłustej z problemem łojotoku, z objawami trądziku pospolitego i dorosłych. Wykazuje najsilniejsze działanie antybakteryjne spośród AHA. Reguluje wydzielanie sebum i działa przeciw podrażnieniom. Odmładza, pobudza fibrobalasty, rozjaśnia przebarwienia, nawilża i przywraca równowagę wodno-lipidową. Nie uwrażliwia skóry na promienie UV.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    KWAS MIGDAŁOWY 40% 1,5

 

CHANTARELLE KWAS MIGDALOWY p

 


 

KWAS LAKTOBIONOWY

(poli-hydroksykwasy PHA)
Jest nowej generacji kwasem otrzymywanym z naturalnie występującej laktozy. Podobnie jak inne hydroksykwasy ma właściwości złuszczające, bez właściwości drażniących. Dzięki zminimalizowanym właściwościom drażniącym, może być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, także naczyniowej, z objawami rumienia. Ma istotne właściwości w miejscowym leczeniu rozszerzonych naczynek krwionośnych (teleangiektazji) i objawów trądziku różowatego. Zapobiega tworzeniu się zmarszczek, teleangiektazji, wiotczeniu skóry. Wspomaga barierę naskórkową, działa nawilżająco i antystarzeniowo. Wzmacnia mechanizmy naprawcze poprzez pobudzenie syntezy kolagenu. Jest skutecznym antyoksydantem i zwiększa ochronę przed skutkami działania promieni UV. Można go stosować przez cały rok z ochroną UVA/UVB.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    RED STOP Couperose
•    RED STOP Rosacea Sensitive Skin
•    M-KWAS LAKTOBIONOWY 50% pH 1,7

 

CHANTARELLE RED STOP p

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

GLUKONOLAKTON

(poli-hydroksykwasy PHA)
Powstaje naturalnie w procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Nie posiada właściwości drażniących i dlatego może być stosowany na skórę bardzo wrażliwą. Polecany dla skóry nadwrażliwej (skłonnej do alergii), nadmiernie odwodnionej oraz ze zmianami o charakterze trądziku różowatego, jak również trądziku pospolitego (przy bardzo suchej i wrażliwej skórze). Zwiększa funkcje warstwy rogowej jako bariery, przyspiesza regenerację komórkową i reguluje metabolizm. Działa nawilżająco, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody i wrażliwość skóry na podrażnienia, przez co wpływa hamująco na procesy starzenia się skóry. Poprawia jej fakturę, ujędrnia ją i wygładza. Wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące. Zwiększa także ochronę przed skutkami działania promieni UV - jest antyoksydantem. Można stosować przez cały rok z ochroną UVA/UVB.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    RED STOP Couperose
•    RED STOP Rosacea Sensitive Skin
•    IDEAL PURE

 

CHANTARELLE RED STOP p

 

CHANTARELLE IDEAL PURE p

 


 

KWAS AZELAINOWY

Jest naturalnie występującym kwasem i pochodzi z ziaren zbóż. Polecany dla skóry podrażnionej z rumieniem, a także tłustej. Działa przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwzaskórnikowo, normalizuje proces keratynizacji. Pełni funkcję „wymiatacza” wolnych rodników, które aktywizują procesy zapalne. Redukuje przebarwienia skóry (głównie ostudy i przebarwienia pozapalne) oraz wynikające ze zmian przy trądziku różowatym. Uzyskuje przez to znaczną redukcję stanów zapalnych (grudek i krostek) oraz zaczerwienień i rumienia. Nie wywołuje reakcji fototoksycznych i fotoalergicznych, można więc stosować go także w lecie. Nie wywołuje reakcji fototoksycznych i fotoalergicznych, można stosować go w lecie z odpowienią ochroną UVA/UVB.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    RED STOP Couperose
•    RED STOP Rosacea Sensitive Skin
•    M-KWAS AZELAINOWY 40% pH 2,8

 

CHANTARELLE RED STOP p

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS SALICYLOWY

(beta-hydroksykwasy BHA)
Otrzymywany jest z kory wierzby białej (łac. Salix Alba). Antybakteryjny i przeciwzapalny kwas salicylowy udrażnia kanały łojowe, zaczopowane przez nieodprowadzone sebum. W efekcie redukuje zaskórniki i objawy stanów zapalnych, ogranicza też powstawanie nowych. Stymuluje także odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa warstwy martwych zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy nie ma właściwości wysuszających i jest skuteczny także w oczyszczaniu skóry suchej z licznymi zaskórnikami. Uwaga: może wykazywać własności alergizujące - dlatego niezbedny jest dokładny wywiad przed zabiegiem.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    IDEAL PURE

 

CHANTARELLE IDEAL PURE p

 


 

KWAS FERULOWY

Kwas ferulowy występuje w ryżu, kukurydzy, pszenicy i życie. Jest bardzo silnym antyoksydantem o działaniu przeciwstarzeniowym. Działa fotoprotekcyjnie i wykazuje działanie przeciwzapalne. Ma właściwości depigmentujące, odbudowuje macierz skóry, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, silnie nawilża. WAŻNE! efektywnie absorbuje promieniowanie w pełnym zakresie UVA/UVB aż do wysokiego ultrafioletu 450nm. Można stosować zabiegi z kwasem ferulowym przez cały rok z ochroną UVA/UVB.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    FERULASHI Lipid Repair
•    M-KWAS FERULOWY 1 40% pH 2,2
•    M-KWAS FERULOWY 2 50% pH 1,8

 

CHANTARELLE FERULASHI p

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS SZIKIMOWY

Kwas szikimowy z anyżku gwiaździstego (Illicum verum) ma działanie złuszczające bez właściwości drażniących. W zabiegach CHANTARELLE dedykowany dla skór bardzo suchych, wrażliwych, z objawami podrażnień, skłonnych do alergii, z objawami AZS. Zwiększa nawilżenie, redukuje przeznaskórkową utratę wody (TEWL). Doskonale reguluje zaburzenia proliferacji naskórka – w sposób ciągły, równomierny, bez efektu podrażnienia, zaczerwienienia, nadmiernego wysuszenia. Nie pozostawia również uczucia szorstkości, reguluje grubość warstwy epidermy. Kwas szkimowy ma także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Hamuje namnażanie drożdżaków i bakterii (m.in. przeciw Propionibacterium acnes i Malassezia furfur), charakterystycznych dla stanów zapalnych z zaczerwienieniami oraz z podrażnieniami atopowymi i dermatozami. Może być stosowany przez cały rok z odpowiednią ochroną przeciwsłoneczną UVA/UVB.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    FERULASHI Lipid Repair

 

CHANTARELLE FERULASHI p

 


 

KWAS FITOWY

Kwas fitowy to silny przeciwutleniacz pozyskiwany z ryżu. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, również wrażliwej. Polecany dla skóry, dla których kwasy AHA są zbyt drażniące. Dzięki unikalnej strukturze zapewnia delikatne złuszczanie naskórka, przyśpieszenie odnowy komórkowej, przywrócenie skórze naturalnego blasku. Ma działanie keratolityczne, silnie wybiela skórę (porównywalnie do efektu działania hydrochinonu), rozświetla jej koloryt. Jest silnym antyoksydantem (chelatuje metale ciężkie), chroni DNA przed uszkodzeniami i wspomaga jego naprawę. Kwas jest samo-neutralizujący (nie wymaga zastosowania neutralizatora).

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    PDT LIFT PEPTANGO R

 

CHANTARELLE LIFT PEPTANGO R p

 


 

KWAS GLIKOLOWY 

(alfa-hydroksykwasy AHA)
Kwas glikolowy uzyskiwany jest z trzciny cukrowej. Ma najmniejszą cząsteczkę spośród AHA, dzięki czemu łatwo penetruje w głąb skóry. Stymuluje pracę żywych komórek naskórka, pobudza fibroplasty oraz syntezę kolagenu i elastyny. Normalizuje procesy keratynizacji naskórka i udrażnia ujścia mieszków włosowych, zapobiegając w ten sposób powstawania pierwszych niezapalnych objawów trądziku. Poza działaniem przeciw trądzikowi pospolitemu, kwas glikolowy ma też inne, bardzo szerokie zastosowanie: niweluje zmarszczki, przebarwienia, blizny, zaburzenia rogowacenia, uelastycznia i ujędrnia skórę, wyrównuje jej koloryt. W małych stężeniach, do 10% ma on natomiast właściwości nawilżające.

 

Kompleks kwasu glikolowego i kwasu mlekowego stymuluje odnowę komórkową, syntezę włókien elastycznych oraz wygładza zmarszczki. Kompleks redukuje warstwę rogową i normalizuje procesy keratynizacji. Reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza pory, usuwa martwe komórki naskórka i zanieczyszczenia.
Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 40% pH 1,6
•    M-KWAS MLEKOWY I GLIKOLOWY 70% pH 0,5

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS KOJOWY

Kwas kojowy jest pozyskiwany z grzybów z gatunku Aspergillus rosnących w Japonii na ziarnach kukurydzy. Ma bardzo małą cząsteczkę, dzieki czemu wykazuje łatwą zdolność penetracji przez barierę warstwy rogowej skóry. To jeden z bardziej znanych depigmentujacych składników używanych kosmeceutykach i kosmetykach o udowodnionym klinicznie działaniu. Skutecznie rozjaśnia istniejące przebarwienia i zapobiega tworzeniu się nowych, przez hamowanie aktywności tyrozynazy (enzymu odpowiedzialnego za powstawanie melaniny). W krajach azjatyckich jest bardzo często wykorzystywany do rozjaśniania ciemnych karnacji. Kwas kojowy również właściwości przeciwbakteryjne i antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco.

 

Kompleks kwasów kojowego i mlekowego przeznaczony do zabiegów wybielających, usuwających przebarwienia i plamy, wyrównujących ogólny koloryt skóry. Daje trwały efekt usunięcia plam, przebarwień i zmian kolorystycznych na skórze. Doskonały do osiągnięcia szybkich efektów wyrównujących koloryt skóry po nierównomiernym opalaniu się i uszkodzeniach posłonecznych (fotostarzenie). Szczególnie zalecany w przypadku występowania dużej ilości plam i plamek o zabarwieniu żółtawym (do jasno brązowego) na całej powierzchni skóry.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS KOJOWY I MLEKOWY 35% pH 1,6
•    M-KWAS KOJOWY I CYTRYNOWY 50% pH 1,7

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS CYTRYNOWY

(alfa-hydroksykwasy AHA)
Występuje głownie w owocach cytrusowych (8% suchej masy), ale także m.in. w kiwi, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, malinach, borówkach lub w warzywach jak buraki cukrowe i pomidory. Zabiegi z kwasem cytrynowym stymulują produkcję protokolagenu (podstawowej struktury kolagenu), jak i wzrost skóry właściwej i żywych warstw naskórka. Poprawiają jędrność poprzez stymulację wzrostu zawartości w skórze GAG (glikozaminoglikanów): siarczanu chondroityny i kwasu hialuronowego. Kwas cytrynowy ma korzystny wpływ na kolagen naczyń krwionośnych (stają się one mniej kruche i bardziej elastyczne). Efektem peelingów z kwasem cytrynowym jest m.in.: normalizacja proliferacji (namnażania) keratynocytów, głębokie oczyszczenie skóry, wygładzenie zmarszczek i delikatnych bruzd, redukcja przebarwień i rozjaśnienie skóry oraz jej regeneracja i odbudowa.

 

Kompleks kwasów kojowego i cytrynowego - daje nastepujące efekty działania: głębokie oczyszczenie skóry, wygładzenie zmarszczek i delikatnych bruzd, redukcja przebarwień, stymulacja wzrostu skóry właściwej, stymulacja produkcji protokolagenu (podstawowej struktury kolagenu), regeneracja, odbudowa i rozjaśnienie skóry.

 

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS CYTRYNOWY 55% pH 0,3
•    M-KWAS KOJOWY I CYTRYNOWY 50% pH 1,7

 

CHANTARELLE M KWASY p

 


 

KWAS PIROGRONOWY

(α-ketokwasy)
Kwas pirogronowy obecny w sposób naturalny w jabłkach, sfermentowanych owocach, occie. Posiada silne właściwości sebostatyczne i antybakteryjne. Dzięki zdolności szybkiego przenikania w skórę właściwą pozwala na uzyskanie doskonałych efektów dermoestetycznych. Zabiegi przy użyciu kwasu pirogronowego są też bezpieczne i bezbolesne. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej. Na poziomie skóry właściwej pobudza do produkcji kolagenu i elastyny, czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Kwas pirogronowy hamuje nadmiar wydzielania sebum, działa również antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i dokładnie usuwa zanieczyszczenia. Dedykowany jest więc zwłaszcza dla osób z cerą mieszaną, tłustą i trądzikową. Ponadto kwas ten nadaje skórze gładkość, wyrównuje koloryt, a plamy i przebarwienia stają się mniej widoczne.

Polecane zabiegi w gabinecie kosmetycznym:
•    M-KWAS PIROGRONOWY 50% pH 1,6
•    M-KWAS PIROGRONOWY 55% pH 1,5
•    M-KWAS PIROGRONOWY 65% pH 1,3

 

CHANTARELLE M KWASY p

 

 

 

Chantarelle Kosmetyki Antybakteryjne 20 04.2020 bd

baner opisy zabiegów

 

Facebook
YouTube
instagram right