Kwas laktobionowy w zabiegach całorocznych

Kwas laktobionowy należy do grupy kwasów bionowych i jest połączeniem polihydroksykwasu glukonolaktonu z cukrem galaktozą (Yu i Van Scott 2002). Wytwarzany jest metodami syntezy chemicznej i metodami elektrochemicznymi a także w coraz większym stopniu metodami biotechnologicznymi (De Giorgi i wsp. 2018).

 

CHANTARELLE Kwas laktobionowy s

 

Podobnie jak inne hydroksykwasy ma właściwości lekko złuszczające, pozbawiony jest jednak właściwości drażniących. Kwas laktobionowy może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, także naczyniowej i z rumieniem. Kwas laktobionowy ma istotne właściwości w miejscowym leczeniu teleangiektazji (rozszerzone naczynka krwionośne) i trądziku różowatego.

 

Charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi - zwalcza wolne rodniki (Tasic‐Kostov i wsp. 2012). Hamuje działanie metaloproteinaz przestrzeni zewnątrzkomórkowej naskórka, przez co zapobiega tworzeniu się zmarszczek (Rona 2004) i zwiotczeniu skóry. Wzmacnia mechanizmy naprawcze (poprzez pobudzenie syntezy kolagenu), stanowi ochronę przed skutkami działania promieni UV.

 

Kwas laktobionowy ma silne działanie nawilżające i zdolność wiązania wody oraz tworzenia na powierzchni skóry ochronnej warstwy (Tasic‐Kostov i wsp. 2010, Algiert‐Zielińska i wsp. 2018), która powoduje, że skóra staje się gładka i miękka, co wzmacnia funkcję ochronną bariery naskórkowej. Wykazano znaczną poprawę parametrów mechanicznych i tekstury skóry w której zachodził proces fotostarzenia, oraz znaczny wzrost grubości skóry (Green 2000). Kwas laktobionowy stosowany jest do regulacji wydziałania sebum w terapii skóry trądzikowej (Marczyk i wsp. 2016).

 

Kwas laktobionowy wykazuje zdolność do złuszczania skóry podobnie jak AHA, a równocześnie polepsza poziom nawilżenia skóry, a także poprawia jej parametry wizualne i mechaniczne nie powodując jej podrażnienia ani osłabienie funkcji barierowej. W związku z powyższymi właściwościami uważa się obecnie, że kwas laktobionowy może być dobrą alternatywą dla niskocząsteczkowych hydroksykwasów AHA w kosmeceutykach.

 

Eksperci CHANTARELLE wykorzystali kwas laktobionowy w zabiegu RED STOP Couperose & Rosacea Sensitive Skin dla skóry naczyniowej i z objawami trądziku różowatego oraz w zabiegu z M-kwasem laktobionowym 50% pH 1.7. Zabiegi te mogą być stosowane przez cały rok ponieważ kwas laktobionowy nie wywołuje ryzyka powstania przebarwień. Jednak po każdym zabiegu złuszczania zaleca się wysoką ochronę UVA/UVB.

 

CHANTARELLE RED STOP p

 

CHANTARELLE M KWASY p

 

dr Marcin Wasylewski
ekspert CHANTARELLE Laboratory Derm Aesthetics

 

Literatura
•    Algiert‐Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Comparative evaluation of skin moisture after topical application of 10% and 30% lactobionic acid. Journal of cosmetic dermatology. 2018 Jan 9.
•    De Giorgi S, Raddadi N, Fabbri A, Toschi TG, Fava F. Potential use of ricotta cheese whey for the production of lactobionic acid by Pseudomonas taetrolens strains. New biotechnology. 2018 May 25;42:71-6.
•    Marczyk B, Mucha P, Rotsztejn H, Budzisz E. Comparison of the Skin Lipid Layer in Acne Vulgaris Patients after Treatment with 50% Lactobionic Acid, Corundum Microdermabrasion and a Combination of Both Means. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications. 2016 Jun 30;6(04):156.
•    Green B. Lactobionic acid. Skin Inc Mag 2000; 12: 62–3
•    Rona C, Vailati F, Berardesca E. The cosmetic treatment of wrinkles. Journal of cosmetic dermatology. 2004 Jan 1;3(1):26-34.
•    Tasic‐Kostov M, Savic S, Lukic M, Tamburic S, Pavlovic M, Vuleta G. Lactobionic acid in a natural alkylpolyglucoside‐based vehicle: assessing safety and efficacy aspects in comparison to glycolic acid. Journal of cosmetic dermatology. 2010 Mar 1;9(1):3-10.
•    Tasic‐Kostov M, Pavlovic D, Lukic M, Jaksic I, Arsic I, Savic S. Lactobionic acid as antioxidant and moisturizing active in alkyl polyglucoside‐based topical emulsions: the colloidal structure, stability and efficacy evaluation. International journal of cosmetic science. 2012 Oct 1;34(5):424-34.
•    Yu RJ, Van Scott EJ. Hydroxycarboxylic acids, Nacetylamino sugars, and N-acetylamino acids.   KINMed Dermatol for the Clinician 2002; 1: 117–22.

 

 

CHANTARELLE PLATINUM PEEL CURE 01.10.2018 bd

Newsletter

 

Facebook
YouTube
instagram right