Kwas kojowy dla skutecznej redukcji przebarwień

Kwas kojowy jest wykorzystywany w peelingach chemicznych CHANTARELLE dla skóry z objawami starzenia, fotostarzenia i uszkodzeniami posłonecznymi. Stosowany jest wiec w zabiegach dla skóry z różnego pochodzenia plamami i przebarwieniami: plamy soczewicowate, posłoneczne, starcze, wątrobowe, piegi, melazma naskórkowa oraz dla skóry z nieregularnościami struktury i kolorytu.

 

CHANTARELLE Kwas kojowy s

 

Kwas kojowy jest organicznym związkiem chemicznym, wytwarzanym przez grzyby – przede wszystkim kropidlaki. Nazwa kwas kojowy pochodzi od japońskiej nazwy grzyba Aspergillus oryzae – koji. W organizmach żywych wytwarzany jest z cukrów, głównie z glukozy oraz powstaje w procesach fermentacji.

 

Kwas kojowy ma właściwości chealtujące, czyli wykazuje zdolność do wychwytywania jonów metali. Wskazano, że ta aktywność kwasu kojowego ma działanie przeciwdziałające fotostarzeniu skóry. Wyniki badań dowodzą także, że kwas kojowy redukuje zmarszczki powstałe w skutek działania promieniowania ultrafioletowego, przeciwdziała zwłóknieniom skóry i zapobiega niepożądanym zmianom w obrębie macierzy zewnątrzkomórkowej (Mitani i wsp. 2001).

 

W kosmetyce najważniejszą własnością kwasu kojowego jest działanie rozjaśniające. Wynika ono ze zdolności do hamowania tyrozynazy – głównego enzymu odpowiedzialnego za wytwarzanie melanin w organizmach żywych (Deri i wsp 2016). Ta właściwość ma znaczenie w zabiegach przeciwdziałających objawom starzenia skóry, do których zalicza się zmiany pigmentacyjne takie jak plamy soczewicowate, posłoneczne, starcze, wątrobowe, piegi, melazma naskórkowa i inne nieregularności kolorytu. Zabiegi z wykorzystaniem kwasu kojowego pozwalają na rozjaśnienie skóry, a także na usunięcie przebarwień i plam różnego pochodzenia.

 

Kwas kojowy stosowany był często w połączeniu z innymi czynnikami wybielającymi, takimi jak hydrochinon (Lin 1999), a także z innymi kwasami, takimi jak kwas glikolowy (Garcia i Fulton, 1996), a wyniki wskazywały na znaczącą aktywność kwasu kojowego jako czynnika przeciwdziałającego przebarwieniom skóry. Kwas kojowy jest uznawany za w pełni bezpieczną substancję w zabiegach kosmetycznych, dlatego jego wykorzystanie staje się coraz częstsze.

 

CHANTARELLE M KWASY p

 

dr Marcin Wasylewski
ekspert marki CHANTARELLE

 

Literatura:
•    Deri B, Kanteev M, Goldfeder M, Lecina D, Guallar V, Adir N, Fishman A. The unravelling of the complex pattern of tyrosinase inhibition. Scientific reports. 2016;6.
•    Garcia A, Fulton JE. The combination of glycolic acid and hydroquinone or kojic acid for the treatment of melasma and related conditions. Dermatologic Surgery. 1996 May 1;22(5):443-7.
•    Lim JT. Treatment of melasma using kojic acid in a gel containing hydroquinone and glycolic acid. Dermatologic surgery. 1999 Apr 1;25(4):282-4.
•    Mitani H, Koshiishi I, Sumita T, Imanari T. Prevention of the photodamage in the hairless mouse dorsal skin by kojic acid as an iron chelator. European journal of pharmacology. 2001 Jan 5;411(1):169-74.

 

 

CHANTARELLE Wyprzedaz 09.2018 bd

Newsletter

 

Facebook
YouTube
instagram right