Glukonolakton w zabiegach całorocznych

Glukonolakton należy do grupy polihydroksykwasów (PHA) - substancji posiadających w swojej budowie grupę karboksylową i dwie lub więcej grup hydroksylowych przy węglach alifatycznych. PHA są podobne we własnościach do α-hydroksy kwasów (AHA), lecz wykazują także dodatkowe właściwości.

 

CHANTARELLE Glukonolakton s

 

Glukonolakton powstaje w procesie utleniania glukozy i jest ważnym metabolitem. Jest też ważnym czynnikiem odżywczym w procesie odnowy komórki i naturalnym antyoksydantem skutecznie zwalczającym wolne rodniki oraz wzmacniającym mechanizmy naprawcze obronne i ochronne skóry (Tasic‐Kostov i wsp. 2012a).

 

Działa także jako chelator czyli wiąże jony metali, a dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i chelatującemu glukonolakton chroni skórę przed skutkami promieniowania ultrafioletowego, które jest jednym z podstawowych czynników starzenia zewnątrzpochodnego (Bernstein i wsp. 2004).

 

Glukonolakton jest substancją nawilżającą, pomagającą utrzymać prawidłowy, naturalny bilans nawodnienia skóry (Tasic‐Kostov i wsp. 2012b). Zwiększa on funkcje barierowe warstwy rogowej naskórka (Elias i Wakefield 2010) i przyspiesza regenerację komórkową, reguluje metabolizm, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody i wrażliwość skóry na podrażnienia. Te właściwości glukonolaktonu wpływają na zahamowanie procesów starzenia się skóry, poprawę jej faktury, stopień jej ujędrnienia i wygładzenia. Pozytywny wpływ glukonolaktonu przejawia się także w redukcji zmarszczek, zmniejszeniu wiotkości i szorstkości skóry, redukcji nierównej struktury i wielkości porów (Bagatin i Guadanhim 2017).

 

Ważną cechą glikonolaktonu jest to, że nie posiada właściwości drażniących i może być stosowany na skórę bardzo wrażliwą, a co więcej wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące. Polecany dla skóry skłonnej do alergii, nadmiernie odwodnionej oraz ze zmianami o charakterze trądziku różowatego, jak również trądziku pospolitego.

 

Glukonolakton polecany jest także do stosowania także w celu przyspieszenia odnowy naskórka po zabiegach laserowych.

 

Glukonolakton jest najszerzej stosowanym PHA w produktach kosmetycznych co wynika z jego własności i dobrej dostępności. Wytwarzany jest poprzez tradycyjną fermentację lub metodami biotechnologicznymi (Satory i wsp. 1997, Miyamoto i wsp. 2000).

 

Eksperci CHANTARELLE wykorzystali glukonolakton w zabiegu RED STOP Couperose & Rosacea Sensitive Skin dla skóry naczyniowej. Zabieg ten może być wykonywany przez cały rok ponieważ nie wykazuje działania fototoksycznego. Jednak po każdym zabiegu złuszczania zaleca się zawsze wysoką ochronę UVA/UVB.

 

dr Marcin Wasylewski
ekspert CHANTARELLE Laboratory Derm Aesthetics

 

CHANTARELLE RED STOP p

 

Literatura

•    Bagatin E, Guadanhim LR. Hydroxy Acids. Daily Routine in Cosmetic Dermatology. 2017:169-79.
•    Bernstein EF, Brown DB, Schwartz MD, Kaidbey K, Ksenzenko SM. The polyhydroxy acid gluconolactone protects against ultraviolet radiation in an in vitro model of cutaneous photoaging. Dermatologic surgery. 2004 Feb 1;30(2):189-96.
•    Edison BL, Green BA, Wildnauer RH, Sigler ML. A polyhydroxy acid skin care regimen provides antiaging effects comparable to an alpha-hydroxyacid regimen. Cutis. 2004 Feb 1;73(Suppl 2):14-7.
•    Elias PM, Wakefield JS. Skin barrier function. InNutrition for healthy skin 2010 (pp. 35-48). Springer Berlin Heidelberg.
•    Green BA, Ruey JY, Van Scott EJ. Clinical and cosmeceutical uses of hydroxyacids. Clinics in dermatology. 2009 Sep 1;27(5):495-501.
•    Miyamoto Y, Ooi T, Kinoshita S. Production of lactobionic acid from whey by Pseudomonas sp. LS13-1. Biotechnology Letters. 2000 Mar 1;22(5):427-30.
•    Satory M, Fürlinger M, Haltrich D, Kulbe KD, Pittner F, Nidetzky B. Continuous enzymatic production of lactobionic acid using glucose-fructose oxidoreductase in an ultrafiltration membrane reactor. Biotechnology Letters. 1997 Dec 1;19(12):1205-8.
•    Tasic‐Kostov M, Pavlovic D, Lukic M, Jaksic I, Arsic I, Savic S. Lactobionic acid as antioxidant and moisturizing active in alkyl polyglucoside‐based topical emulsions: the colloidal structure, stability and efficacy evaluation. International journal of cosmetic science. 2012a Oct 1;34(5):424-34.
•    Tasic‐Kostov M, Pavlovic D, Lukic M, Jaksic I, Arsic I, Savic S. Lactobionic acid as antioxidant and moisturizing active in alkyl polyglucoside‐based topical emulsions: the colloidal structure, stability and efficacy evaluation. International journal of cosmetic science. 2012b Oct 1;34(5):424-34.

 

CHANTARELLE PLATINUM PEEL CURE 01.10.2018 bd

Newsletter

 

Facebook
YouTube
instagram right